Пиано Две пиана Струнен квартет Партитури Кларинет Книги CDs

Тромбон соло Тромбонови ансамбли Брас ансамбли Брас квинтет

Da Capo Контакт Връзкиen de fr it es pt

Милчо Левиев

Milcho Leviev

Милчо Левиев (1937–2019) е български композитор, аранжьор и джаз пианист. Роден в Пловдив в семейство на български евреи, той завършва Музикалната академия в София в 1960 г., като пианист при Андрей Стоянов, и като композитор при Панчо Владигеров.

От 1962 до 1966 Левиев е диригент на Биг бенда към Българското национално радио, където иноватовния му подход да смесва джаз и българска народна музика дава резултат в многобройни негови композиции за репертоара на състава. Добре е да се отбележи, че Левиев работи в полето на етно-джаза, дълго преди това понятие да се появи.

През 1965 Милчо Левиев сформира в София квартета Джаз фокус '65 (флейта, пиано, бас и барабани). С него Левиев концертира из Европа и те печелят награди на престижни джаз-фестивали, като Монтрьо и Прага.

През 1970 композиторът е принуден да избяга от България, заради административни спънки от страна на комунистическите управници върху членовете на квартета да пътуват извън страната. Левиев се установява в Лос Анжелис и поема по пътя на една световна кариера като композитор, аранжьор и пианист. Той е желан партньор на сцената на много знаменитости от света на джаза през 1970-те и 80-те, като Дон Елис, Били Кобам, Ал Жаро, Аирто Морейра, Арт Пепър, Дейв Холанд и Рой Хейнс измежду многото.

Левиев композира своя Струнен квартет през 1959-60 г. като дипломна работа по композиция. Тази негова ранна творба е изпълнена само веднъж през 1960-те, без особен успех.

През 2019 партитурата е преоткрита от струнен квартет Филхармоника, които го включват в репертоара си. Мисля, че съм успял да преведа на езика на джаза някои от похватите на Паул Хиндемит и да създам една оригинална композиция, пише авторът в програмните бележки.

По време на една от репетициите Левиев прави някои малки промени в партитурата. В това първо издание на квартета, те са отбелязани в квадратни скоби.

Милчо Левиев като джаз пианист свири бис в концерт през януари 1990 г.

Милчо Левиев, като аранжьор и диригент на Биг бенда на БНР през 1965 г., изпълнява своя Блус в 9.

Струнният квартет на Милчо Левиев в концертен запис от 2019 г.

sfz